067 000 488 - informacije & rezervacije

VODIČ ZA PUTNIKE

Savjeti za putovanje

Vodič za putnike - Savjeti

Prije leta provjerite do kad vam vrijedi pasoš. Ne zaboravite uzeti potvrdu o rezervaciji leta koja će vam trebati prilikom podizanja karte. Ako putujete u državu za koju je potrebna viza, to je stvar koju ne možete zaboraviti.

U slučaju da ste bolesni (plućni i srčani bolesnici, osobe s težom anemijom ili problemima s ušima), ako ste nedavno bili na operaciji ili ste trudnica u visokom mjesecu trudnoće, obavezno se prije leta posavjetujte s ljekarom!

Pobrinite se da na vrijeme uzmete lijek protiv mučnine, ako Vam je on potreban. Protiv mučnine u avionu pomaže i čvrsto zategnut pojas, kako bi se tijelo što manje kretalo. Najmirnija sjedišta su odmah iza krila i uz prolaz. Provjerite da li je moguće birati mjesto sjedenja.

Svakom je putniku dozvoljen jedan komad ručnog prtljaga. Prije putovanja provjerite propisanu dozvoljenu dimenziju ručnog prtljaga.

Tekućine koje unosite u avion u ručnom prtljagu moraju biti upakovane u bočice (tube ili slično) čiji pojedinačni kapacitet ne prelazi 100 ml. Sve bočice moraju biti zapakovane zajedno u prozirnoj kesici ili prozirnoj torbici sa višenamjenskim zatvaračem čiji je kapacitet do jedne litre (otprilike 20 x 20 cm). Svaki putnik može ponijeti jednu takvu kesicu.

U slučaju da redovno uzimate lijekove, nosite ih kako bi bili uz vas. To se posebno odnosi na srčane bolesnike i osobe koje boluju od šećerne bolesti. Smijete nositi i dijetetske proizvode (npr. dječiju hranu) koji će se koristiti tokom putovanja. Prilikom obavljanja zaštitnog pregleda mogu vas pitati da dokažete njihovu neškodljivost.

Foto aparate i laptope nosite kao ručni prtljag. Na većini letova dozvoljeno je fotografisanje. Ako nijeste sigurni provjerite. Mobilni telefoni moraju za vrijeme leta biti ugašeni, na što će vas podsjetiti i prije uzlijetanja.

U avion je zabranjeno unositi eksploziv bilo koje vrste, plinove propan i butan, zapaljive tekućine uključujući benzin i metanol, zapaljive reaktivne supstance uključujući magnezijum, upaljače, rakete...

Crijevne zarazne bolesti se prenose prljavim rukama ili predmetima i zaraženom ili onečišćenom hranom ili pićem. Dakle prenose se bilo kojim načinom kojim uspijete progutati uzrok zaraze. Kako bi smanjili mogućnost zaraze držite se određenih načela.

Prije putovanja u zemlju ponesite nekoliko paketića vlažnih maramica za pranje ruku ili gel ili tečnost za suvo pranje ruku, kao i s nešto wc papira ili maramica za ličnu njegu.

Kako ne bi bilo zabune - ruke bi bilo poželjno prati prije i nakon jela, prije same pripreme hrane, nakon obavljenog toaleta, povremeno prilikom boravka u određenim turističkim odredištima. Ne zaboravite da se crijevne zarazne bolesti prenose prljavim rukama i predmetima i da uzročnici zaraza mogu neko vrijeme preživjeti na onečišćenim predmetima. Predmeti koje hiljade turista i lokalnih stanovnika svakodnevno dotiču sigurno nijesu najčišći.

Lokalni stanovnici možda i piju vodu, ali oni su na takvu vodu otporni. Mi turisti nijesmo! Dakle vodu ne bi trebali piti iz slavine čak ni u hotelu! Led u kafićima sigurno nije napravljen od kupovne vode, već od vode iz slavine.

Hrana koja se prodaje na štandu i stoji izložena suncu i muvama sigurno nije najbolji ručak. Hrana treba biti dobro kuvana ili pečena i svježe pripremljena. Hoteli uglavnom nude sigurnu i turistima prilagođenu hranu. Prilikom konzumacije svježeg voća i povrća poželjno ga je oguliti i naravno dobro oprati flaširanom vodom.

U slučaju pojave bilo kojeg znaka bolesti obratite se ljekaru.

Putovanje u egzotične zemlje donosi mogućnost zaraze nekim od uzročnika crijevnih zaraznih bolesti. Slabije higijenske navike u tim zemljama i neotpornost turista na uzročnike na koje je većina stanovnika tih zemalja otporna mogu pokvariti ugodan godišnji odmor.

Prilikom putovanja većina nas želi obići što je više moguće znamenitosti i atrakcija. Gotovo uvijek smo ograničeni vremenom, budžetom kao i velikim izborom atrakcija koje nude veliki gradovi. Kako dakle što više uštedjeti prilikom obilaska grada?

Na raspolaganju imate propusnice sa popustima (City pass) koje nude jeftiniji obilazak atrakcija u mnogim gradovima, kao i mogućnost ulaska bez čekanja u redu (redovi kod glavnih atrakcija znaju biti prilično dugi, te s propusnicom štedite i vrijeme). Neke propusnice u cijenu imaju uključen i javni gradski prevoz. Informišite se na vrijeme koje propusnice važe u određenim gradovima!